Се одржа Денот на отворени интеграции 2019

Бројот на компании, вработени, вкупни приходи и извоз на ИКТ секторот во Хрватска расте, но предизвикот е да се најде соодветен број ИТ-експерти. Наведената ситуација може да се примени и на КИНГ ИЦТ, компанија која во 2018 година го потврди статусот на еден од водечките систем-интегратори во регионот со речиси една милијарда куни приходи и 500 вработени. Ова е пораката на Пламенко Баришиќ, претседател на Управниот одбор на КИНГ ИЦТ, на отворањето на конференцијата Ден на отворени интеграции во Загреб.

Анализата на светските и европските метрики укажува на тоа дека Хрватска е на дното на скалата во однос на развојот на дигиталните параметри и вложувањата во истражувањето и развојот, вели Баришиќ. Хрватскиот ИКТ сектор е подготвен активно да учествува во спроведувањето на реформите и реализацијата на Стратегијата за е-Хрватска 2020 и слични проекти, но предупредува на потребата за консензус околу клучните прашања, без оглед на политичката опција.

Баришиќ испрати порака до институциите и заклучи: „Сакаме државата да биде силен и доверлив творец на стратешка рамка за развој, ни треба образовен систем кој е соодветен за дигиталната ера и стимулативна иновациска средина и услови за создавање на иновации. Сакаме атрактивна претприемничка клима која привлекува и охрабрува, а не која одбива и попречува.”

„Клучниот аспект на успешното дигитално општество е развиена дигитална инфраструктура.“ вели Бела Вираг, партнер на светската консултантска фирма Артур Д Литл. Вираг укажува на тоа дека со дигитализација на инфраструктурата и логистиката може да се намалат трошоците за работење, а кон тоа особено ќе придонесе 5G мобилната мрежа, која е многу побрза од сегашната четврта генерација. Развојот на 5G мрежата ќе помогне да се автоматизира работата, да се дигитализираат кампусите и да се развие предвидлива анализа.

Хрвоје Стојиќ, директор на одделението за економски истражувања во Аддико Банка Хрватска, предупредува дека хрватската економија расте побавно во однос на европскиот исток: Ние сме на самиот крај во однос на извезените услуги и премногу работиме за вредноста што ја создаваме. Потребно е да се вложува во дигиталните технологии, бидејќи тие генерираат повеќе приходи и ги роботизира работата за да се зголеми профитот. Роботизацијата отвора простор за подобро платени деловни потфати.“ Стојиќ забележува дека Хрватска во моментов има 300 милиони евра за инвестиции и технологија во рамки на европските фондови за поттикнување на стартапи, спроведување на образовни реформи и понатамошни даночни олеснувања.

И покрај недостатокот на консензус, во Хрватска постојат голем број позитивни примери кои укажуваат на потенцијалот за соработка помеѓу различните сектори, особено науката и стопанството. Проф. др. Дарко Чади од КБ Дубрава и проф. др. Бојан Јербиќ од ФСБ на публиката и открија детали за соработката на роботот РОННА која ја има доживеано својата 4-та генерација: Кога се впуштивме во изработката на роботот РОННА, ни велеа зошто го правите тоа, зошто да не го купиме во Америка, но ова не можевме да го купиме, сакавме да се вклучиме во авантурата на развојот.“ На изработката на роботот РОННА учествуваа инженери, дизајнери, доктори, се работи за проект кој укажува што може да се постигне со една таква синергија.

Андро Галиновиќ, претседател на поглавјето на ИСАЦА Хрватска, го посочи неповратниот карактер на дигитализацијата и проблемите кои трансформацијата може да им ги предизвика на организациите. Тој заклучува дека е на сите нас да одлучиме дали свесно ќе ги прифатиме ризиците, ќе ги адресираме и ќе спроведеме потполна дигитализација или ќе се задржиме на статус кво.

Учесниците на тркалезната маса „Дигитализација на работењето – предизвиците и како да ги препознаеме?’ под модераторската плака на директорот на Гартнер Адриатик/Калисто Ивана Маглиќ се согласија дека дигитализацијата е процес кој трае. „Дигитализацијата ја спроведуваме за да ги оптимизираме внатрешните процеси и да ги подобриме искуствата на корисниците“, вели Еуген Паиќ – Карега, член на управата на Загрепска банка. Се сложи и Тихомир Шибалиќ, директор на компанијата Енна Инфосенсе, наведувајќи дека во рамки на системот постои отпор кон дигитализацијата, но тој може да се разбие со едукација.“ Во рамки на компанијата организиравме внатрешен организациски центар кој ги учи колегите за придобивките од дигитализацијата“, вели Шибалиќ. Бернард Гршиќ, државен секретар на Централната државна канцеларија за развој на дигиталното општество, откри дека до крајот на годината ќе следи надградбата на сервисот е-Граѓани: „Државата работи на подобрување на дигиталните услуги и меѓусебното поврзување на институциите. До крајот на годината ќе обезбедиме мобилен пристап до услугите е-Граѓаните.“

На Денот на отворени интеграции на КИНГ ИЦТ презентирани беа бројни решенија на компаниите и партнерите за дигитална трансформација на работењето, додека предавањата и работилниците се фокусираа најмногу на дигиталната инфраструктура, сајбер-безбедноста и автоматизацијата на економијата. Меѓу презентираните решенија во демо-собата, посебно внимание беше посветено на решенијата за сајбер-безбедност, решенијата за напредни видео-аналитички контролни концепти, КИНГ СФЕРА, решение за управување со итни настани, системот за управување со клиенти и многу други.