fbpx

Давор Лаѓаревиќ: „Целта не е да се биде дигитален, туку да се овозможи раст“

Се одржа десеттата по ред GALP-конференција, која има за цел да покаже како успешно да се спроведе модернизација и трансформација на претпријатијата.

Главната тема на овогодинешната конференција беше „Од Leana до Индустрија 4.0, трансформација во конкурентно, дигитално и зелено претпријатие“. Конференцијата е домаќин на бројни експерти од хрватски компании кои ги презентираат своите иновативни решенија и го споделуваат своето знаење, искуство и совети.

Раководителот за развој на деловни решенија во Кинг, Давор Лаѓаревиќ, одржа предавање на тема „Дигитална трансформација во индустријата 4.0 – можности, предизвици и ризици“ преку кое зборуваше за развојот на новите технологии и објасни како употребата и имплементацијата на технологии отвораат можности за нови пристапи кон развојот, производството и синџирот на снабдување. Учесниците беа во можност да научат како да ги препознаат можностите, да одговорат на предизвиците и да ги намалат деловните ризици.

„Целта на дигиталната трансформација не е да биде дигитален, туку да се овозможи раст. Подеднакво, за деловниот успех не е важна само примената на нови технологии, туку и подготвеноста на сите во вашиот синџир на вредности, вклучувајќи го и општеството во целина, да ги прифатат “, рече Давор.

Иако веќе исполнета со предизвици, брзата дигитална трансформација и конкурентноста на пазарот креираат уште повеќе предизвици во пандемиското опкружување и затоа е важно компаниите и нивните вработени навремено да ги препознаат деловните можности што ќе придонесат за раст, модернизација и напредок.